فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر علائی، امیر رشیدلمیر*، رامید خواجه ای، آمنه برجسته یزدی صفحات 7-20
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین ترکیبی بر مقادیر قطعه پایانی C آگرینی و فاکتور رشد شبه انسولینی یک روی بیماران بیمار عمل بای پس قلبی (Coronary Artery Bypass Graft Surgery؛ CABG) انجام شد. 

    روش بررسی

    تعداد 24 نفر مرد میانسال CABG در این مطالعه شرکت کردند. سپس شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه 12 نفر تمرین ترکیبی (میانگین سنی 6/47± 54/58 سال، قد 3/15± 173/04 و وزن 6/60± 74/75 کیلوگرم) و گروه کنترل (میانگین سنی 7/50± 56/16 سال، قد 3/69± 173/50 متر و میانگین وزنی 5/23± 76/16 کیلوگرم) تقسیم شدند. شاخص های آنتروپومتریک و متغیرهای خونی قطعه پایانی C آگرینی (C-Agrin Terminus Fragment; CAF) و عامل رشد شبه انسولین یک (Insulin-Like Growth Factor-One; IGF-1) سرمی قبل و بعد دوره تمرینی تهیه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برنامه تمرین ترکیبی برای مدت هشت هفته با تواتر سه جلسه و زیر نظر متخصصین باز توانی قلبی انجام شد. با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل داده ها با روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح خطای 0/05> انجام شد.

    یافته ها

    تمرین ترکیبی سبب افزایش معنی دار سطوح سرمی CAF و IGF-1 در پس آزمون نسبت به پیش آزمون گردید (001/0≥p). همچنین پس از انجام تمرینات، سطوح سرمی CAF (001/0>p) و IGF-1 (017/0=p) در بیماران گروه تمرینات ترکیبی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود. درحالی که قبل از انجام تمرینات سطوح سرمی CAF (365/0=p) و IGF-1 (679/0=p) بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت. 

    نتیجه گیری

    یک دوره تمرین ترکیبی کوتاه مدت در بیماران CABG سبب بالا رفتن CAF گردید؛ در حالی که تغییری در سطوح IGF-1 مشاهده نگردید. تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا CAF یا سایر نشانگرهای زیستی می توانند سازگاری کیفی عضلات را منعکس کند.

    کلیدواژگان: بیمار عمل بای پس قلبی، قطعه‎ ‎پایانی ‏C‏ آگرینی، تمرین ترکیبی، عامل رشد شبه انسولین یک، بیماران قلبی
  • سیاوش شیروانی پور*، مهدی خالقی، علی شریف نژاد، علی عباسی صفحات 21-30
    هدف
    از آنجا که تغییر در راستای بدن می تواند موجب اختلال در مهارت های حرکتی شود، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر زانوی پرانتزی بر کینتیک دویدن در بازیکنان نخبه فوتبال در شرایط پیش بینی شده و پیش بینی نشده بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه آزمایشی 30 فوتبالیست مرد جوان در دو گروه مساوی زانو پزانتزی و نرمال به عنوان آزمودنی مشارکت داشتند. داده های نیروی عکس العمل زمین حین دویدن در شرایط پیش بینی شده و پیش بینی نشده با استفاده از دو صفحه نیرو جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نیروی عمودی عکس العمل زمین و نرخ بارگذاری عمودی در هر دو وضعیت پیش بینی شده و پیش بینی ن شده به طور معناداری در گروه زانو پرانتزی بیشتر از گروه نرمال بود (0/05≥p). همچنین زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی عکس العمل زمین در وضعیت پیش بینی نشده به طور معناداری از وضعیت پیش بینی شده بیشتر بود (0/05≤p). اختلاف معناداری بین گروه های زانو پرانتری و نرمال و وضعیت های پیش بینی شده و پیش بینی نشده در متغیرهای نیروی قدامی-خلفی و داخلی- خارجی عکس العمل زمین، زمان رسیدن به اوج نیروی قدامی- خلفی، ضربه پیشروی و زمان استقرار دویدن مشاهده نشد (0/05<p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، به نظر می رسد کینتیک دویدن در بازیکنان فوتبال می تواند تحت تاثیر زانوی پرانتزی و پیش بینی حرکت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زانوی پرانتزی، پیش بینی، نیروی عکس العمل زمین، نرخ بارگذاری، ضربه، فوتبال
  • حمیدرضا شیرزادفر*، محمدرضا صحتی، مائده نورصبحی، ریحانه جان نثاری، زهرا باقری صفحات 31-37
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش توانبخشی کمک رسانی به معلولانی است که از ناحیه ستون فقرات گردنی دچار عارضه و آسیب شده اند و به علت آسیب دیدن نخاع قادر به حرکت نمی باشند. با توجه به محدودیت هایی که صندلی چرخدار های امروزی دارند، در این پژوهش مدلی برای افراد قطع نخاعی که قادر به استفاده از صندلی چرخدار های جوی استیک دار یا حرکت دادن صندلی چرخدار های معمولی با دست نیستند طراحی شده تا این محدودیت ها را برطرف کند و فرد معلول به لطف سیستم هوشمند و سنسورهای تعبیه شده بدون نیاز به شخص دیگری تنها با حرکت سر خود صندلی چرخدار را به حرکت در آورد.

    روش بررسی

    برای اینکه ماکتی شبیه یک صندلی چرخدار داشته باشیم، در این طرح یک تکیه گاه و نشیمنگاه از چوب ساخته شده که دارای طول 25، عرض23 و ارتفاع 26 سانتی متر است. دو چرخ 7 سانتی متری آلومنیومی در طرفین ماکت جهت حرکت و دو چرخ هرزگرد ساچمه ای جهت حفظ تعادل در عقب و جلو آن قرار گرفته است. حرکت رفت و برگشت ماکت به جلو و عقب و گردش به چپ و راست آن توسط چهار سنسور مادون قرمز فرستنده و چهار گیرنده متناظر که در محل های مناسب در اطراف ماکت نصب شده کنترل می شود. با استفاده از سنسورهای نصب شده روی ماکت حرکت سر فرد به هر یک از چهار جهت سبب عکس العمل یکی از سنسورهای گیرنده و حرکت صندلی چرخدار به سمت مورد انتظار می شود.

    یافته ها

    تمامی مدارات الکترونیکی و قسمت های مکانیکی مورد نیاز جهت پردازش اطلاعات و اعمال فرمان های کنترلی به صندلی چرخدار توسط قطعات موجود در بازار ایران طراحی و پیاده سازی شده و با توجه به دستیابی به عملکرد مورد انتظار توسط نمونه طراحی شده بر اساس آزمایش های عملی انجام گرفته، این طرح قابلیت تبدیل به نمونه صنعتی را خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    از نتایج این طرح می توان برای اضافه کردن قابلیت کنترل حرکت به صندلی های چرخدار معمولی و هوشمندسازی آن ها به روشی ساده و اقتصادی بهره برد.

    کلیدواژگان: صندلی چرخدار هوشمند، فلج چهاراندام، سنسورهای مادون قرمز، حرکات سر ‏
  • محمد محمودی*، منصور صاحب الزمانی، مهدیه آکوچکیان صفحات 38-48
    هدف
    ورزش کشتی یکی از قدیمی ترین ورزش های رقابتی و دارای دو سبک آزاد و فرنگی است. یکی از ارکان مهم بدن انسان، ستون فقرات است. ستون فقرات از لحاظ موضع بالاترین شیوع ابتلا به ناهنجاری را به خود اختصاص داده است که می توان به عارضه های تورتیکولی و اسکولیوز اشاره کرد. حرکات تکراری و نامناسب در طولانی مدت به عدم تعادل و در نهایت، فرد در معرض اختلال های جسمانی ناشی از تغییر شکل طبیعی استخوان ها و ناهنجاری های وضعیتی قرار می گیرد. بنابراین هدف اصلی از این پژوهش، بررسی میزان درجه تورتیکولی و اسکولیوز در کشتی گیران آزادکار نخبه دارای گوش گل کلمی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود. آزمودنی های تحقیق را 120 کشتی گیر مرد آزادکار نخبه که در باشگاه های تهران با میانگین دامنه سنی 4/39±24/65 سال، وزن 11/38±75/31 کیلوگرم، قد 4/3±174/65 و سابقه ورزشی 2/63±9/80 بودند، انتخاب شدند. برای ارزیابی درجه تورتیکولی با روش فتوگرامتری با استفاده از نرم افزار کورل X6 و برای ارزیابی شیب اسکولیوز با پایه اسکولیومتر محقق ساز و اپلیکیشن تلفن همراه در باشگاه شهید صبوری منطقه 17 تهران صورت پذیرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها میانگین درجات تورتیکولی و اسکولیوز با محاسبه ی فاصله اطمینان 95 درصد برآورد شد. به علاوه تحلیل داده های حاصل از تحقیق بوسیله ی آزمون های تی مستقل، من ویتنی و کای دو در سطح خطای 0/05 و با استفاده از نسخه ی 24 نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین شیب گردن 5/68 درجه (با فاصله اطمینان 95 درصد 6/15-5/22) و میانگین شیب ستون فقرات 3/02 درجه (با فاصله اطمینان 95 درصد 3/21-/84) برآورد شد. ارتباط معناداری بین دست و پای برتر با سمت شکستگی گوش و سمت انحراف در ستون فقرات مشاهده شد (0/001>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه تورتیکولی، شانه نابرابر همان سمت را ایجاد می کند لذا اسکولیوز در سگمنت پایین در همان سمت ایجاد می شود. کشتی گیران نخبه در ناحیه گردنی و کمربند شانه ای از عضلاتی قوی برخوردارند لذا تمرینات اصلاحی این دو بخش را می توان در کشتی گیران آماتور برای پیشگیری این دو عارضه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تورتیکولی، اسکولیوز، کشتی گیران آزاد، گوش گل کلمی
  • مرضیه سجادیان*، مریم سجادیان صفحات 49-58
    هدف

    حافظه کاری شنیداری کلامی توانایی یادگیری، نگهداری و به یادآوری هجاها یا کلمات گفتاری است. یکی از روش های رایج و محبوب برای بررسی حافظه شنیداری-کلامی استفاده از آزمون حافظه شنیداری - کلامی ری است. از عوامل دموگرافیک تاثیرگذار بر این آزمون، سن و تحصیلات می توان اشاره نمود. مطالعه حاضر با هدف بررسی این عوامل بر نتایج نسخه فارسی این آزمون انجام شده است.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی - تحلیلی حاضر روی 50 زن با شنوایی هنجار در دو مقطع سنی (25 زن 40 تا 49 ساله و 25 زن 50 تا 59 ساله) به روش نمونه گیری دردسترس و غیرتصادفی با استفاده از نسخه فارسی آزمون شنیداری کلامی ری انجام شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان می دهد که میانگین امتیاز زنان 40 تا 49 ساله در هر سه امتیاز یادآوری کلی، همراه با مداخله و با تاخیر نسبت به گروه دیگر بالاتر و معنادار بود  (0/01>p). همچنین ارتباط مثبت معنی داری بین تحصیلات و این امتیازات مشاهده شد (0/01>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد که آغاز تغییرات کاهشی در حافظه، قبل از سالمندی ایجاد می شود که این مسئله لزوم بررسی و انجام اقدامات پیشگیرانه به منظور کاهش میزان ناتوانی در سالمندان را بیش از پیش حایز اهمیت می کند. ضمن اینکه از تحصیلات نیز می توان به عنوان یک مشخصه دموگرافیک اساسی تاثیرگذار بر روی این نسخه نیز نام برد.

    کلیدواژگان: فظه کاری شنیداری - کلامی، آزمون یادگیری ری، زنان، سن، تحصیلات ‏
  • مینا کریمی، رضا مهدوی نژاد* صفحات 59-73
    هدف

    مالتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis; MS) یک بیماری خود ایمنی مزمن است که بر (آکسون های میلین دار) سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد و باعث آسیب سیستم عصبی می شود. افراد مبتلا به این بیماری به دلیل علایم ناشی از این بیماری، از ظرفیت عملکردی، توانایی جسمانی، تعادل و کیفیت زندگی پایینی برخوردار هستند و انواع مختلفی از درمان ها برای مدیریت علایم آن به جز دارو وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات منتخب ملت (MELT) بر تعادل، سرعت راه رفتن، کیفیت زندگی و مقیاس ناتوانی جسمانی توسعه یافته در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه تجربی تعداد 20 زن مبتلا به MS به طور تصادفی به دو گروه 10 نفره تجربی(با میانگین و انحراف معیار سن،  1/8 ± 42/5 سال، قد  10/6±  168/5 سانتیمتر و وزن، 10/6± 72/7 کیلو گرم) و کنترل (با میانگین و انحراف معیار سن،  2/06 ± 39/8 سال، قد  8/08 ± 166/6 سانتیمتر و وزن، 11/2 ± 71/04 کیلو گرم) تقسیم شدند. برنامه تمرینی منتخب ملت شامل تمرینات مختلف جهت رها سازی بافت مایو فاشیال (Myofacial)، 8 هفته با تواتر 3 جلسه در هفته بود. تعادل ایستا و پویا با استفاده از دستگاه اسکن کف پا، سرعت راه رفتن به وسیله زمان مسافت 8 متر پیموده شده، کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی MSQOL-54 و مقیاس ناتوانی چسمانی توسعه یافته ((Expanded Disability Status Scale; EDSS)) توسط نرولوژیست ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گروه تجربی تعادل ایستا (0/024=p)، پویا (0/004=p)، سرعت راه رفتن (0/001=p) و کیفیت زندگی (0/001=p) بعد از هشت هفته بهبود پیدا کرد در حالی که مقیاس EDSS بین دو گروه تغییری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به ویژگی تمرینات ملت و تاثیر این تمرینات بر رها سازی بافت مایو فاشیال بیماران به نظر می رسد برنامه تمرینی تحقیق حاضر می تواند به عنوان یک مداخله درمانی برای بهبود تعادل ایستا و پویا، سرعت راه رفتن و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس استفاده شود، با این حال با توجه به کمبود پژوهش ها در این زمینه، انجام پژوهش های بیشتر در مورد اثر این تمرینات در بیماران مالتیپل اسکلروزیس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات ملت، تعادل، سرعت راه رفتن، کیفیت زندگی، مالتیپل اسکلروزیس
  • مریم نظری*، مهدی سهرابی، علیرضا صابری کاخکی، سید معصومه سیدحسینی صفحات 74-86
    هدف

    اختلال طیف اوتیسم، یک اختلال رشدی است. افراد دارای اختلال اوتیسم در مهارت های اجتماعی نظیر توجه اشتراکی دچار مشکل هستند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تاثیر نوروفیدبک بر توجه اشتراکی و فعالیت الکتریکی مغز کودکان پسر 6 تا 8 سال دارای اوتیسم با کارکرد بالا بود.

    روش بررسی

    30 کودک پسر دارای اختلال اوتیسم با کارکرد بالا در دامنه سنی 8-6 سال انتخاب و به صورت تصادفی در یکی از گروه های نوروفیدبک و کنترل قرار داده شدند. گروه نوروفیدبک به مدت 30 ساعت مداخله نوروفیدبک افزایش آلفا (12-8 هرتز) ،کاهش تتا (8-5 هرتز) و بتا (30-13 هرتز) را دریافت کردند. هر جلسه تمرینی بین 45 تا 60 دقیقه بود. گروه کنترل نیز به همین میزان مداخله شبیه سازی شده ای را دریافت می کردند. در دو مرحله پیش و پس از مداخله، توجه اشتراکی شرکت کنندگان توسط مقیاس ارتباط اجتماعی اولیه مورد سنجش قرار گرفت. همچنین از هر آزمودنی به مدت 5 دقیقه نوار مغز در دو مرحله پیش و پس آزمون ثبت شد تا تغییرات امواج آلفا، تتا و بتا مورد مقایسه قرار گیرند. از آزمون تحلیل آنالیز واریانس مرکب دو (گروه) × چهار(مراحل: پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری کوتاه مدت و پیگیری بلند مدت) و تحلیل واریانس به منظور بررسی تاثیر برنامه مداخلاتی استفاده شد و نمرات پی آزمون شرکت کنندگان به عنوان متغیر مداخله گر وارد گردید. آزمون های آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام گرفتند.

    یافته ها

    نتایج آماری نشان دهنده پیشرفت گروه نوروفیدبک در پس آزمون نسبت به پیش آزمون بود. همچنین بین دو گروه در پس آزمون تفاوت معنی داری در شاخص توجه اشتراکی مشاهده شد (0/05>p). علاوه بر این، شرکت کنندگان گروه نوروفیدبک توانسته بودند؛ تغییرات مورد نظر در امواج آلفا، تتا و بتا را نسبت به گروه کنترل در حالت استراحت ایجاد کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، می توان چنین برداشت کرد که برنامه های مداخلاتی غیرتهاجمی نظیر نوروفیدبک می توانند به بهبود توجه اشتراکی کودکان دارای اختلال اوتیسم با کارکرد بالا منجر گردند و پیشنهاد می شود در برنامه های مداخلاتی افراد دارای اوتیسم، قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اوتیسم، توجه اشتراکی، نوروفیدبک، موج آلفا، موج تتا، موج بتا
  • صفورا قاسمی*، لیلا غزاله صفحات 87-96
    هدف

    اضافه وزن و چاقی ممکن است با ناهنجاری کف پای صاف همراه بوده و یا یک عامل تشدید کننده باشند. بنابراین، هدف از اجرای این پژوهش، بررسی شاخص های بیومکانیکی کف پای دختران جوان دارای اضافه وزن در مقایسه با افراد نرمال حین کنترل پاسچر (Postural Control) (وضعیت بدن) بود.

    روش بررسی

    نمونه آماری تحقیق را 44 دانشجوی دختر با میانگین شاخص توده بدن 1/67± 26/78 و 1/38±21/35 به عنوان گروه اضافه وزن (22 نفر) و کنترل (22 نفر) تشکیل دادند. مشخصات آنتروپومتری و شاخص های کف پایی آن ها با استفاده از پدوسکوپ (Pedoscope) دوربین دار هنگام ثبات وضعیت بدن ثبت شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه نتایج بین گروهی و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی همبستگی بین شاخص توده بدنی (Body Mass Index; BMI) با پارامترهای بیومکانیکی کف پا استفاده شد. تست ها در سطح معناداری 05/0 و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    گروه اضافه وزن در مقایسه با گروه کنترل، در پارامترهای عرض آرک (Arch Width)، شاخص استاهلی پای راستRight Staheli Index; SIR)) و چپ Left Staheli Index; SIL)) و شاخص چیپاکس- اسمیراک پای راست (Right Chipax-Smirak Index; CSIR) و چپ (Left Chipax-Smirak Index ;CSIL) اختلاف معناداری داشتند (0/05>p). ضریب همبستگی بین BMI با پارامترهای بیومکانیکی کف پا در تمامی نواحی، رابطه مثبت و معناداری (0/05>p) نشان داد، که قوی ترین همبستگی بین BMI با CSIL (638/0= r  و 001/0=p) بود.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق حاضر به این نکته تاکید دارد که اضافه وزن می تواند شاخص های بیومکانیکی کف پا را تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است عامل تشدید کننده و یا مسبب کاهش قوس کف پایی بشود.  بنابراین با کنترل وزن از سنین پایین باید از ابتلا به این ناهنجاری ها پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: بیومکانیک، کف پا، اضافه وزن، کنترل پاسچر ‏
  • فاروق رستمی ذلانی*، منصور صاحب الزمانی، عبدالحمید دانشجو صفحات 97-112
    هدف

    سندرم درد کشککی-رانی زانو اختلالی شایع عضلانی-اسکلتی زانو با رویکردهای درمانی متفاوتی مانند جراحی، کنزیوتیپ، تمرین درمانی، فیزیوتراپی، ارتز و پروتز می باشد. هدف این تحقیق بررسی مداخلات تمرینی تقویتی صورت گرفته بر سندرم درد کشککی-رانی زانو با نگاه به ضعف عضلانی عضلات کمربند کمری-لگنی و چهار سر رانی می باشد.

    روش بررسی

    مقاله حاضر از نوع مروری روایتی بوده با یک جست و جوی سیستماتیک جامع الکترونیک در پایگاه های اطلاعاتی (Google Scholar, Magiran PubMed, Springer, Taylor & Francis, ISC) مقالات مرتبط از سال 2010 تا 2020 مورد بررسی قرار گرفته است. کلید واژه های جست و جو شامل: Patellofemoral Pain Syndrome"، Strength Training، "Proximal Training for PFPS بود.

    یافته ها

    پس از بررسی 324 مقاله، تعداد 64 مقاله براساس معیارهای ورود مرتبط در زمینه تمرینات تقویتی پیدا شد. پس از بررسی کیفیت مقالات، 17 مقاله که برنامه تمرینات تقویتی را با نگاه به ضعف عضلانی بر مبتلایان به درد کشککی-رانی بررسی کرده بودند، انتخاب و اثر آن ها بر بهبود درد و عملکرد مبتلایان به درد کشککی-رانی سنجیده شد.

    نتیجه گیری

    تمرینات تقویتی به عنوان یک روش تمرین موثر در بهبود میزان درد و افزایش عملکرد افراد مبتلا به سندرم درد کشککی-رانی بوده، ولی تمریناتی که علاوه بر تقویت عضلات ناحیه زانو، به تقویت عضلات در ناحیه کمربند کمری-لگنی پرداخته اند، اثرات بیشتری بر بهبود سندرم کشکی-رانی نسبت به تمرینات متمرکز شده بر تقویت عضلات مفصل زانو به تنهایی دارد.

    کلیدواژگان: درد کشککی-رانی، تمرین تقویتی، ضعف عضلانی کمری-لگنی
  • مارال امینی*، محمدحسین علیزاده صفحات 113-125
    هدف

    سر به جلو یکی از شایع ترین وضعیت بدنی معیوب است که باعث عدم تعادل عضلات در ناحیه گردنی می شود در این ناهنجاری مرکز ثقل سر به سمت جلو جابجا شده و باعث افزایش نیروی گشتاور روی ستون فقرات و مفاصل گردن می شود از این رو هدف از انجام مطالعه حاضر مروری بر تاثیر پروتکل های تمرینی در اصلاح ناهنجاری سر به جلو می باشد.

    روش بررسی

    از موتورهای جستجو گر داخلی و خارجیScopus, Semantic Scholar, Google Scholar ، PubMed, ISC, SID, Magiran, Irandoc, Doaj با محدودیت زمانی 2015 تا 2019 و کلید واژه های, Protocol, ,Forward Head Posture, Corrective Exercise برای موتورهای جستجوگر خارجی و از کلید واژه های پروتکل، وضعیت سر به جلو و حرکات اصلاحی برای موتورهای جستجو گر داخلی استفاده گردید. مطالعه حاضر به روش مروری سیستماتیک  PRISMA(Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses) بود.

    یافته ها

    تعداد 11 مقاله بر اساس معیارهای ورود از250 مقاله جستجو شده انتخاب شدند این مطالعات به طور عمده به بررسی تاثیر پروتکل های تمرینی بر میزان زاویه سربه جلو، افراد دارای ناهنجاری سر به جلو پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با توجه به نتایج تحقیقات، تمرینات اصلاحی روشی ساده، موثر و غیر تهاجمی برای اصلاح ناهنجاری سر به جلو است لذا درمانگران می توانند از این تمرینات به عنوان یک پروتکل تمرینی مناسب در اصلاح زاویه سر به جلو استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سر به جلو، حرکات اصلاحی، پروتکل تمرینی
|
  • S Alaei, A Rashidlamir *, R Khajeie, A Barjasteyazdi Pages 7-20
    Purpose

    This study aimed to investigate the effect of eight weeks of combined exercise on CAF and some sarcopenia factors in CABG patients.

    Methods

    Twenty-four CABG middle-aged men participated in this study. Then, participants were randomly divided into two groups of 12-individuals of combination exercise group (mean age 54.58 ±6.47 years, height 173.04 ±3.15 cm and weight 74.75 ±6.60 kg) and control group (mean age 50.70 ±7.70 years, height 173.50 ±3.69 cm and mean weight of 76.16 ±5.23 kg). Anthropometric indices and serum CAF and IGF-1 blood parameters were prepared and analyzed before and after the training. The eight-week combined exercise program was conducted in three sessions with the supervision of cardiac rehabilitation specialists. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test and significant level was considered less than 0.05.

    Results

    In combined exercise group, serum levels of CAF and IGF-1 significantly increased in the post-test compared to the pre-test (p<0.001). Also, after exercise, serum levels of CAF (p<0.001) and IGF-1 (p=0.017) in patients in the combined exercise group were significantly higher than the control group. While serum levels of CAF (p=0.365) and IGF-1 (p=0.679) before training did not differ significantly between the two groups.

    Conclusion

    A short-term combination training in CABG patients increased CAF but no change in IGF-1 levels. Further research is needed to determine whether CAF or IGF-1 biomarkers can reflect the muscle quality of adaptation.

    Keywords: Coronary artery bypass grafting, C-Agrin terminus fragment, Combined exercise
  • S Shirvanipour *, M Khaleghi, A Sharifnezhad, Ali Abbasi Pages 21-30
    Purpose
    Since changes in body alignment cause an impairment of motor skills, the purpose of this study was to investigate the effect of genu varum on the kinetics of running in anticipated and unanticipated conditions.
    Methods
    30 elite male soccer players (two groups of genu varum and normal) were recruited in this semi-experimental study. The data of ground reaction force was collected by two force plates during running.
    Results
    The results showed that vertical ground reaction force and loading rate were significantly greater in genu varum group compared with normal group in both anticipated and unanticipated conditions (p≤0.05). Also, time to peak of vertical ground reaction force in unanticipated condition was longer than anticipated condition (p≤0.05). There was no significant different between groups and conditions in anterior-posterior and medial-lateral GRF, time to peak of anterior-posterior GRF, vertical and propulsive impulse and contact time (p>0.05).
    Conclusion
    According to the results, it seems that kinetics of running of soccer players can be affected by genu varum and anticipation.
    Keywords: genu varum, anticipation, Ground reaction force, Loading rate, Impulse, Soccer ‎
  • H.R Shirzadfar *, Mohammadreza Sehhati, M Noursobhi, R Jannesari, Z Bagheri Pages 31-37
    Purpose

    The purpose of this study is to rehabilitate people with quadriplegia as a result of complete cervical spine injure (CCSI). Given the limitations of today's wheelchairs, a model for patients with CCSI who are unable to use joystick wheelchairs or move conventional wheelchairs manually is designed here to overcome these limitations. In this regard, a disabled person can move the wheelchair without the need for another person, just by moving his head.

    Methods

    In order to have an initial model similar to a wheelchair, we made a wooden back support and seat that has a length of 25, a width of 23 and a height of 26 cm. There are two 7 cm aluminum wheels on either side of the replica for movement and two idler ball wheels to maintain balance at the rear and front. The movement of the prototype‎ backward and forward and its left and right rotation are controlled by four infrared transmitter sensors and four corresponding receivers installed in appropriate places around the prototype. Using the sensors installed on the replica, the movement of the disabled’s head in any of the four directions causes one of the receiver sensors to react and the wheelchair to move in the expected direction.

    Results

    All electronic circuits and mechanical parts required for information processing and application of control commands to the wheelchair were designed and implemented by the parts available in the Iranian Market Achievement of the expected performance by the designed model based on practical tests is confirmed. Therefore, this design has the capability to become an industrial prototype.

    Conclusion

    The results of this project can be used to add intelligent movement control to conventional wheelchairs in an easy and economical manner.

    Keywords: Smart wheelchairs, Quadriplegia, Infrared sensors, Head movements
  • M Mahmoudi *, M Sahebalzamani, M Akoochakian Pages 38-48
    Purpose
    Wrestling is one of the oldest competitive sports and has two styles including freestyle and western. One of the most important pillars of the human body is the spine. The most important spinal disorders are: forward head, torticollis, kyphosis, lordosis, and scoliosis. Therefore, the main purpose of this study was to evaluate the degree of torticollis and scoliosis in elite freestyle wrestlers with cauliflower ears.
    Methods
    The present study was a descriptive-analytical study. The subjects of the study were 120 elite male freestyle wrestlers who were in Tehran clubs with an average age of 24.65±4.39 years, weight of 75.31±11.38 kg, height 174.65±4.3 cm and sports history 9.80±2.63. To evaluate the degree of torticollis by photogrammetric method Corel X6 software was used. To evaluate the slope of scoliosis with the help of a researcher-made scoliometer mobile application was employed in Shahid Sabouri Club, 17th district of Tehran. In data analysis, the mean degrees of torticollis and scoliosis were estimated by calculating the 95% confidence interval. In addition, the data were analyzed by independent t-test, Mann-Whitney and Chi-square at a level of 5% error using version 24 of SPSS software.
    Results
    The mean neck slope was 5.68 degrees (with a 95% confidence interval of 5.22-6.15) and the mean spine slope was 3.02 degrees (with a 95% confidence interval of 2.84-3.21). A significant relationship was observed between the superior hand and foot with the fracture side of the ear and the deviation side in the spine (p <0.001).
    Conclusion
    Considering that torticollis causes unequal shoulder on the same side, scoliosis occurs in the lower segment on the same side. Elite wrestlers have strong muscles in the neck and shoulder girdle, so the corrective exercises of these two sections can be used in amateur wrestlers to prevent these two complications.
    Keywords: Torticollis, Scoliosis, Freestyle wrestlers, Cauliflower ears
  • M Sajadian * Pages 49-58
    Purpose

    Auditory-verbal working memory is the ability to learn, retain, and recall syllables and words. Rey auditory – verbal learning test is one of the common and popular methods to evaluate auditory – verbal memory. Age and education are demographic factors affecting this parameter. The purpose of this study was to investigate these factors on the results of the Persian version of the test.

    Methods

    This descriptive, analytic study was performed on 50 women aged 40-60 years with normal hearing at two age groups (25 women 40 to 49 years old and 25 women 50 to 59 years old), who were selected by convenience sampling method using the Persian version of the Rey Auditory-Verbal Learning test.

    Results

    A significant correlation was observed between the mean of total recall score, recall after interference score, and delayed score at women 40 to 49 years old (p< 0.01). Also there was a significant positive correlation between education and these scores (p< 0.01).

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that the beginning of decrement changes in memory occurs before the aging, which necessitates the need to consider and take preventive measures to reduce the incidence of inability in the elderly more and more. Furthermore, education can be considered as a major demographic characteristic on this test.

    Keywords: Auditory-verbal working memory, Rey learning test, Women, AGE, Education
  • M Karimi, R Mahdavinezhad * Pages 59-73
    Purpose

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic autoimmune disease affecting the myelinated axons of the central nervous system causing neurological deterioration. People with this disease have low functional capacity, physical ability, balance and quality of life due to the symptoms. There are a variety of treatments for managing symptoms other than medication. The purpose of the present study was to investigate the effect of eight weeks of selective MELT exercises on balance, speed of walking, quality of life and expanded disability status scale in women with multiple sclerosis.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 20 women with MS were randomly divided into two groups of 10 patients, experimental (with mean and standard deviation of age, 42.5 ± 1.8 years, height 168.5 ± 10.6 cm and weight, 72.7 ± 10.6 kg) and control (With mean and standard deviation of age, 39.8 ± 2.06 years, height 166.6 ± 08.08 cm and weight, 71.04 ± 11.2 kg). The MELT selected training program were included various exercises to release myofascial tissue, eight weeks with a frequency of 3 sessions per week and 1 hour each session. In addition, static and dynamic balance with foot scanner, walking speed by distance traveled 8 meters, quality of life using MSQOL-54 quality of life questionnaire, and the result of expanded disability (Expanded Disability Status Scale; EDSS) was evaluated by a neurologist. Data were analyzed using repeated-measures analysis of variance test at the mean level of p <0. 05.

    Results

    The results showed that in the experimental group, static balance (p=0.024), dynamic (p=0.004), walking speed (p=0.001) and quality of life (p=0.001) after eight weeks improved while the Extended Physical Impairment Scale (EDSS) did not change between the two groups.

    Conclusion

    Considering the specificity of MELT exercises and the effect of these exercises on the release of patients' myofacial tissue, it seems that the exercise program used in the present study can be used as a therapeutic intervention to improve static and dynamic balance, walking speed and quality of life in women with multiple sclerosis. However, due to the lack of research in this field, further research on the effect of these exercises in patients with multiple sclerosis is recommended.

    Keywords: MELT exercise, Balance, Speed of gait, Quality of life, Multiple Sclerosis
  • Maryam Nazari *, M Sohrabi, A.R Saberi Kakhki, S.M Seyed Hoseini Pages 74-86
    Purpose

    Autism spectrum disorder is a developmental condition. People with autism have difficulty with social skills such as joint attention. The aim of the present study was to investigate the effect of neurofeedback on joint attention and brain electrical activity in 6 to 8 year-old boys with autism.

    Methods

    Thirty boys with high functioning autism in the age range of 6-8 years were selected and randomly assigned into one of the neurofeedback and control groups. The neurofeedback group received alpha increase (8-12 Hz), decrease theta (5-8 Hz) and beta (13-30 Hz) for 30 hours of neurofeedback intervention. Each training session lasted between 45 and 60 minutes. The control group received the same amount of simulated intervention. In the two stages of pre and post intervention, the participants' joint attention was measured by the initial social communication scale. Also, EEG were recorded for each participant for 5 minutes in two stages pre and post-test to compare the changes of alpha, theta and beta waves. A mixed-design ANOVA 2 (group) x 4 (phases: pre-test, post-test, short-term follow-up and long-term follow-up) and ANCOVA was used to analyze and evaluate the effect of the intervention program on participants' post-test scores and their pre-test entered as covariate variable. Statistical tests were performed by SPSS software version 23.

    Results

    The statistical results showed that the neurofeedback group improved in the post-test compared to the pre-test. Also, there was a significant difference in the joint attention index between two groups in the post-test (p <0.05). In addition, participants in the neurofeedback group were able to make the desired changes in alpha, theta and beta waves compared to the control group at rest (p <0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be concluded that non-invasive intervention programs such as neurofeedback can improve the joint attention of children with high functioning autism.

    Keywords: Autism, Joint Attention, Neurofeedback, Alpha wave, Theta wave, Beta wave
  • S Ghasemi *, L Ghazaleh Pages 87-96
    Purpose

    Overweight and obesity may be associated with the flat foot deformity or an aggravating factor. Therefore, the aim of this study was to investigate the biomechanical parameters of the soles of the feet of young overweight girls compared to normal individuals during postural control.                                                                                             

    Methods

    The statistical sample consisted of 44 female students with a mean body mass index of 26.78±1.67 and 21.35±1.38 as overweight (n=22) and normal groups (n=22). Anthropometric characteristics and plantar indices were recorded using a camera pedoscope during postural stability. Independent t-test was used to compare intergroup results and Pearson correlation coefficient was used to examine the correlation of Body mass index (BMI) with biomechanical parameters of the foot. Tests were analyzed at a significance level of 0.05 using SPSS software version 24.

    Results

    The overweight group compared with the control group had significant difference in the parameters of arch width, Staheli index of right and left foot and Chipax-Smirak index of right and left foot (p>0.05). The correlation coefficient between body mass index (BMI) and biomechanical parameters of the sole of the foot in all areas showed a positive and significant relationship (p>0.05), with the strongest correlation between BMI and left Staheli Index (SIL) (r=0.638 and p=0.001).

    Conclusion

    The findings of the present study has emphasized that obesity can affect the biomechanical parameters of the sole of the foot and may exacerbate or reduce the arch of the sole. Therefore, these abnormalities should be prevented from an early age, with weight control.

    Keywords: Biomechanic, Foot, Overweight, Postural balance
  • F Rostami Zalani *, M Sahebalzamani, Abdolhamid Daneshjoo Pages 97-112
    Purpose

    Patellofemoral Pain Syndrome is a common type of musculoskeletal disorder of the knee with a variety of therapeutic approaches, including surgery, kinesio taping, exercise therapy, physiotherapy, orthosis, and prosthesis. The aim of this study was to investigate the examination of strengths exercise performed on Patellofemoral Pain Syndrome with emphasis on muscle weakness.

    Methods

    The present article is a narrative review that with a systematic electronic search of databases (Google Scholar, Taylor & Francis, Springer, Magiran PubMed and ISC) applied to download related articles from 2010 to 2020. Keywords were “Patellofemoral Pain Syndrome”, “Strength Training”, and “Proximal Training for PFPS”.

    Results

    After reviewing 324 articles, 64 related articles on exercise therapy were found. After reviewing the articles in terms of the quality of the paper, 17 articles that reviewed the strengthening exercise program looked at muscle weakness in people with patellofemoral pain syndrome, selected and their effect on improving pain and performance in people with patellar pain were investigated.

    Conclusion

    Strengths exercise has been shown to be effective in improving pain and performance in people with patellofemoral pain syndrome, but exercise that not only strengthens the muscles in the knee area but also strengthens the muscles in the lumbar-pelvic girdle showed more improvement than exercises that only focused on strengthening of the muscles of the knee joint.

    Keywords: Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS), Strengths Exercise, Lumbar-Pelvic Muscle Weakness
  • M Amini *, M.H Alizadeh Pages 113-125
    Purpose

    The forward head is one of the most common defective postures that causes muscle imbalance in the neck area. In this anomaly, the center of gravity of the head shifts forward and increases the torque force on the spine and neck joints. The present study is a review of the effect of training protocols in correcting forward head deformities.

    Methods

    From internal and external search engines (e.g. Scopus, Semantic Scholar, Google Scholar, PubMed, ISC, SID, Magiran, Irandoc, Doaj with time limit between 2015 to 2019 and keywords, Protocol, Corrective Exercise, Forward Head Posture for search engines External. The present study was a systematic review of PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyzes. 

    Results

    A total of 11 articles were selected based on inclusion criteria from 250 searched articles. These studies mainly examined the effect of training protocols on the amount of forward angle of the head, people with head forward.

    Conclusion

    According to the research results, correction exercises are a simple, effective and non-invasive method to correct forward head deformity, therefore therapists can use these exercises as a suitable training protocol in correcting forward head angle.

    Keywords: Forward head, Corrective exercise, Training protocol